Democrație sub presiune! JEF Europa construiește o rețea europeană a democrației

Comunicat de presă

,,Democrație sub presiune” 2023: JEF Europa construiește o rețea europeană a democrației

Mellieħa, 18.03.2023

Puncte cheie:

  • JEF Europa lansează a XVII-a ediție a campaniei ,,Democrație sub presiune”, care va avea loc în perioada 18-25 martie 2023.
  • Pe continentul european, democrația s-a aflat sub presiune de zeci de ani, însă, actualmente, în Ucraina, ideea de democrație este sub atac armat.
  • A sosit momentul pentru o federație europeană aptă a garanta pacea, democrația și respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor, fără alte compromisuri.

,,Inamicii păcii și ai democrației acționează neobosit, însă nici noi vom abandona lupta. Prin intermediul campaniei noastre – Democracy under Pressure –, JEF creează un lanț european al democrației pentru a opune rezistență celor care doresc să încătușeze Ucraina, valorile și drepturile noastre fundamentale”, susține Christelle Savall, vicepreședintele JEF Europa.

JEF România sprijină campania Democrație sub Presiune. Retragerea democrației și libertății la nivel global face ca în acești ani să vorbim de niveluri similare celor din anii 1980. În Uniunea Europeană, participarea civică și politică împreună cu separația puterilor în stat au reușit să reducă anvergura declinului, dar provocările sunt pe măsură. Întâlnim noi categorii de atacuri asupra democrației, mai ales sub impactul noilor tehnologii și aștepărilor crescânde de răspunsuri la minut ale instituțiilor democratice, dar, dincolo de acestea, dincolo de oferirea încrederii acestora, este nevoie să reflectăm asupra impactului transformărilor digitale și ecologice asupra idei de democrație  și asupra fundamentalor sale – drepturi, libertăți, justiție, participare și nu numai”, transmite Mădălin Blidaru, președintele Asociației Junimea Europeană Federalistă, JEF România.

În fiecare an, campania noastră Democrație sub presiune face apel la cetățeni să conștientizeze amenințările adresate statului de drept și democrației, să denunțe orice formă de autoritarism și să fie solidari cu toți cei care pledează pentru libertate în întreaga Europă.

Inspirați de cetățenii care au alcătuit în 1989 Lanțul Baltic, voluntarii și partenerii JEF au format un lanț european al democrației pe tot continentul. Începând cu conversația noastră de pe Twitter despre campania on Democrație sub presiune și până la seria de discuții online, membrii și partenerii noștri au împărtășit experiențe personale în legătură cu opresiunea și eforturile lor continue de susținere a democrației în Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Grecia sau Ungaria. Săptămâna de acțiune (The Action Week) reprezintă punctul culminant al campaniei noastre, în lupta noastră neobosită pentru democrație.

Democrație sub presiune își are originea în anul 2006, purtând numele Eliberați Belarusul! (Free Belarus), fiind o acțiune cu rol important în creșterea gradului de conștientizare privind regimul Lukașenko, adesea considerat a fi ,,ultima dictatură din Europa”. Cu toate acestea, în ultimii ani, dictaturile existente și-au consolidat controlul asupra cetățenilor și au apărut numeroase pete inclusiv pe țesăturile democrațiilor ,,stabile”. Dat fiind faptul că un atac la adresa statului de drept într-o anumită țară reprezintă o agresiune contra fiecărui stat, acțiunea noastră a fost redenumită în 2014, campania dobândind titlul pe care îl promovăm și în prezent. De anul trecut, ne sunt amintite consecințele unor regimuri autoritare neschimbate: o agresiune amplă contra Ucrainei și, odată cu aceasta, un atac semnificativ asupra tuturor democrațiilor europene. Democrația este sub atac.

Pacea și democrația se alimentează reciproc, iar proiectul de pace al UE nu se poate opri la limitele sale actuale. Democrația presupune libertatea de a alege. Ucraina, Moldova, Georgia, precum țările din Balcanii de Vest, au ales Europa, prin urmare, de noi depinde primirea lor. În paralel, se profilează necesitatea unei reforme considerabile din partea UE pentru a exista siguranța că respectul pentru valorile europene este regăsit în structura Uniunii. Întrucât scandalul Qatargate reprezintă referința cea mai actuală, este necesară acordarea unei atenții constante democrației, pentru ca ea să înflorească, atât pe plan intern, cât și în statele membre.

JEF Europa face apel la cetățeni pentru a deveni vocea celor reduși la tăcere. Acum a venit momentul să apărăm pacea și să pledăm pentru democrație și stat de drept în Europa. Între 18-25 martie, să ne alăturăm lanțului de democrație ieșind în stradă, într-un oraș european, alături de membrii JEF și arătându-ne online sprijinul, pe rețelele de sociale, prin utilizarea hashtag-ului #DemocracyUnderPressure.

Despre JEF Europa

Tinerii Europeni Federaliști (Jeunes Européens Fédéralistes) constituie o organizație non-guvernamentală apolitică având peste 10 000 membri activi în peste 35 de țări. Asociația susține ideea unei Europe federale, fundamentată pe principiile democrației și subsidiarității, precum și pe acordarea prețuirii cuvenite ființei umane, prin respectarea drepturilor omului. JEF Europa promovează cetățenia europeană autentică și implicarea tinerilor în viața democratică. În timp ce organizația-mamă JEF Europa a fost înființată în 1972, secțiile sale și-au continuat activitatea încă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind, astfel, cea mai veche organizație pro-europeană și unicul ONG euro-federalist de tineret. Detalii suplimentare la adresa: www.jef.eu.

Despre JEF România

Tineretul European Federalist în România (JEF România) este organizația națională a Tineretului European Federalist (JEF Europe), o organizație neguvernamentală de tineret nepartizană ce promovează perspectiva unei Europe federale democratice, prezentă în țară cu mai multe grupuri de interes în diferite localități. JEF România sprijină informarea, educația, conștientizarea temelor europene de actualitate, și încurajează implicarea activă și cetățenia democratică. Detalii suplimentare la adresa: www.jefromania.eu.