Consiliul European trebuie să răspundă cererii cetățenilor de reformă a UE și să se angajeze în continuarea extinderii

Publicăm o scrisoare adresată reprezentantului României în Consiliul European, alături de colegii din celelalte organizații naționale JEF, în care solicităm demararea procesului de revizuire a tratatelor europene și acordarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei statutul de state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

București, 22 iunie 2022

Consiliul European trebuie să răspundă cererii cetățenilor de reformă a UE și să se angajeze în continuarea extinderii

Stimate domnule Președinte,

Vă scriem în numele JEF România, o mișcare nepartizană de tineret care militează pentru o Europă mai unită și mai democratică, prezentă în peste 31 de țări europene, cu peste 250 de secții naționale, regionale și locale, prezentă și în România.

Vă solicităm să faceți tot ceea ce vă stă în putere pentru a facilita decizia rapidă a Consiliului European de a lansa o Convenție pentru modificarea tratatelor europene, în vederea punerii în aplicare a cererilor cetățenilor UE formulate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Sperăm, de asemenea, că la viitorul summit al UE, parteneriatul UE cu țările din „trio” va trece la nivelul următor și va fi acordat statutul de candidat Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

După ce Parlamentul European a inițiat procesul de modificare a tratatului prin adoptarea unei rezoluții prin care se solicită o Convenție la 9 iunie, acum depinde de dumneavoastră și de restul Consiliului European să decideți care este următorul pas. Perioada de reflecție în cadrul Conferinței și războiul rusesc din Ucraina au deschis un nou capitol în istoria Europei, iar liderii UE trebuie să profite de această ocazie pentru a da un impuls pentru continuarea dezvoltării interne și externe a Uniunii, în conformitate cu misiunea sa consacrată în tratate.

Ucraina, Moldova și Georgia trebuie să primească un semnal clar că eforturile lor de a îndeplini criteriile de aderare și sacrificiile făcute până acum pentru apărarea valorilor UE nu au fost în zadar. Chiar mai important, imperialismul rusesc din regiune trebuie să fie contrabalansat de UE cu perspective clare de extindere, care sunt deosebit de cruciale pentru Ucraina devastată de război. Tinerii Federaliști Europeni au cerut acest lucru încă de la 1 martie, printr-o petiție paneuropeană.

Dacă nu răspundem la cererea cetățenilor pentru o Europă mai unită și dacă nu dăm dovadă de solidaritate cu partenerii noștri estici, am pune sub semnul întrebării devotamentul nostru față de democrație și pace pe continent. Dumneavoastră și ceilalți reprezentanți din Consiliu aveți acum o responsabilitate istorică. Aveți ocazia de a începe oficial procesul de reformare definitivă a UE, lăsând vetourile în trecut și spunând în sfârșit „da” nevoilor cetățenilor europeni, ceea ce înseamnă să spuneți „da” Europei.

Vă stăm la dispoziție dacă doriți să răspundeți sau să discutați propunerea noastră.

Cu deosebită considerație,

Echipa JEF Romania