Viitorul nostru nu va fi supus veto-ului. Este timpul pentru schimbarea tratatului!

Puncte-cheie:

  • Concluzia Conferinței privind viitorul Europei și războiul Rusiei în Ucraina fac necesară schimbarea status quo-ului UE.
  • Consiliul European din 23-24 iunie trebuie să urmeze apelul cetățenilor UE și să lanseze o Convenție pentru schimbarea tratatului.
  • Liderii naționali ar trebui să trimită un semnal politic clar Ucrainei, Moldovei și Georgiei, aprobând statutul lor de candidat la UE.

În fața noastră se află un punct de cotitură crucial pentru Europa. După ce Parlamentul European a inițiat procesul de modificare a tratatului prin adoptarea unei rezoluții prin care se solicită o convenție la 9 iunie, mingea este în terenul Consiliului European. În cadrul reuniunii din 23-24 iunie, șefii de stat și de guvern ai UE vor avea ocazia istorică de a răspunde cererilor cetățenilor UE exprimate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE) și de a acorda în cele din urmă Ucrainei, Moldovei și Georgiei statutul de țară candidată la UE.

Perioada de reflecție în cadrul Conferinței și războiul rusesc din Ucraina au deschis un nou capitol în istoria Europei. Dacă nu se va da curs propunerilor Conferinței, ar fi un eșec pentru democrația europeană. Acum este momentul ca Consiliul European să își joace rolul consacrat în tratate: să ofere UE o structură politică capabilă să răspundă nevoilor cetățenilor și să facă față în mod eficient provocărilor globale.

Se așteaptă ca liderii naționali să adopte o poziție cu privire la statutul de candidat la UE pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Trebuie să transmitem un semnal clar că eforturile lor de a îndeplini criteriile de aderare și sacrificiile făcute până acum pentru apărarea valorilor UE nu au fost în zadar. Mai important, imperialismul rusesc în regiune trebuie să fie contrabalansat de UE cu perspective credibile de extindere, ceea ce este deosebit de important pentru Ucraina, devastată de război. Tinerii federaliști europeni cer acest lucru încă de la 1 martie, printr-o campanie paneuropeană.

Conferința a recomandat redeschiderea discuției privind o Constituție europeană, facilitarea democrației paneuropene, consolidarea rolului legislativ și bugetar al Parlamentului European, eliminarea vetourilor naționale în toate procesele decizionale, o mai bună protecție a valorilor UE și dezvoltarea de noi competențe ale UE în domeniul sănătății, securității și afacerilor sociale. Aceste reforme trebuie să fie punctul de plecare pentru a merge dincolo de o Uniune a statelor și pentru a crea în cele din urmă o Uniune a cetățenilor.

Parlamentul European și Comisia Europeană s-au angajat să pună în aplicare propunerile conferinței, inclusiv prin modificarea tratatului. Acum este de datoria guvernelor să ofere un răspuns, lăsând veto-urile în trecut și spunând în sfârșit „da” nevoilor cetățenilor europeni, spunând „da” Europei.

Despre JEF Europa

Tineretul European Federalist (JEF Europa) este o organizație neguvernamentală de tineret nepartizană cu peste 10.000 de membri în peste 30 de țări. Organizația urmărește o Europă federală, bazată pe democrație și subsidiaritate, precum și pentru respectarea drepturilor omului. JEF promovează cetățenia europeană și lucrează pentru o participare activă a tinerilor în viața democratică. Chiar dacă Tineretul European Federalist funcționează ca organizație continuă din 1972, secțiile sale au funcționat continuu de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind cea mai veche organizație pro-europeană și singura organizație de tineret federalistă. Detalii suplimentare la adresa: www.jef.eu.

Despre JEF România

Tineretul European Federalist în România (JEF România) este organizația națională a Tineretului European Federalist (JEF Europe), o organizație neguvernamentală de tineret nepartizană ce promovează perspectiva unei Europe federale democratice, prezentă în țară cu mai multe grupuri de interes în diferite localități. JEF România sprijină informarea, educația, conștientizarea temelor europene de actualitate, și încurajează implicarea activă și cetățenia democratică. Detalii suplimentare la adresa: www.jefromania.eu.