De la Convenție la o Uniune Politică: timpul pentru o Uniune Europeană federală!

Puncte cheie:

  • Pe 9 mai, președinții instituțiilor europene au închis Conferința privind viitorul Europei, cu angajamente pentru implementarea propunerilor cât de curând posibil, inclusiv prin schimbarea de tratat.
  • Cu două zile înainte, mai mult de 1.000 de tineri s-au alăturat Marșului pentru Europa, organizat de JEF în cadrul Summitului de la Strasbourg, făcând apel pentru o federație europeană democratică.
  • JEF Europa rămâne în avangarda mișcării cetățenești pentru reforma Uniunii Europene, la fel cum a fost în timpul Conferinței privind viitorul Europei. JEF România a fost prezent la eveniment împreună cu celelalte organizații ale mișcării federaliste europene. 

Este o zi istorică pentru Europa. Pe 9 mai, Conferința privind viitorul Europei a fost încheiată printr-o ceremonie unde reprezentanții UE au pus accentul pe dedicarea acestora pentru implementarea propunerilor adoptate în cadrul acestui proces, inclusiv prin schimbarea de tratat. 

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat că instituția pe care o conduce va solicita o convenție pentru aduce împreună aspirațiile cetățenilor față de Europa și ceea ce poate livra Europa în prezent. Cererea aceasta a fost reluată de Emmanuel Macron, președintele Franței, care a promis că va pune mai multă presiune pentru o Europă mai unită împreună cu o coaliție de voință a statelor membre care își doresc acest lucru, dacă este necesar, și a propus crearea unei comunități politice europene care să adune toate națiune care împart valorile Uniunii Europene, cum este cazul Ucrainei. De asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sprijină revizuirea tratatelor, dacă este necesar, punând accentul pe faptul că reforma UE nu mai poate fi amânată. 

Cu două zile înainte, mai bine de 1.000 de oameni s-au alăturat Marșului pentru Europa, făcând apel pentru o federație europeană democratică. JEF România a participat la acest marș. În cadrul marșului, mulțimea a transmis mesaje precum „Federație Europeană acum!”, „Europa federală acum!” și „Ucraina este Europa”, fluturând steagurile mișcării federaliste, Uniunii Europene și Ucrainei. Marșul a făcut parte din Summitul de la Strasbourg, ținut între 5-8 mai 2022, care a strâns peste 70 de organizații ale societății civile, membri ai Parlamentului European și cetățeni. Evenimentul arată dăruirea societății civile pentru reforma UE către mai multă democrație și unitate în urma Conferinței. 

În timpul ambelor eveniment, un angajament puternic a fost exprimat pentru a lua măsuri în urma propunerilor Conferinței, inclusiv prin lansarea unei convenții pentru revizuirea cuprinzătoare a tratatelor UE, întrucât multe dintre aceste recomandări nu pot fi implementate în cadrul instituțional actual. Revizuirea tratatelor este singura modalitate prin care UE poate obține puteri adiționale pentru a-și promova valorile în interiorul și în exteriorul UE, servindu-și în același timp cetățenii mai bine. 

Săptămâna trecută, Conferința privind viitorul Europei a adoptat o serie de recomandări care arată clar că cetățenii europeni solicită mai multă democrație și unitate pe continent. Propunerile includ o propunere pentru redeschiderea discuției pentru o constituție europeană, consolidarea rolului Parlamentului European și trecerea la majoritate calificată în privința tuturor deciziilor care cer în prezent unanimitate.