Cetățenii vor să schimbe status quo-ul european

Puncte principale:

  • Conferința privind viitorul Europei a dezvoltat o serie de recomandări ambițioase care reflectă solicitările europenilor pentru o Uniune Europeană mai unită și mai democratică.
  • Salutăm intenția Parlamentului European de a lansa procedura de modificare a tratatelor în următoarea sesiune plenară.
  • Între 5 și 8 mai, vom fi în Strasbourg, unde vom solicita ca acest proces desfășurat prin Conferința privind viitorul Europei să aibă urmări hotărâte și concludente. 

Conferința privind viitorul Europei a adoptat o serie de recomandări ambițioase care reflectă în mod clar că europenii vor o Europă mai unită și mai democratică. JEF solicită ca acest proces să ducă ai departe obiectivul uniunii politice de care avem nevoie. 

Propunerile includ un apel pentru redeschiderea discuției pentru o Constituție Europeană, consolidarea rolului Parlamentului European și tranziția către o majoritate calificată pentru deciziile care în prezent au nevoie de unanimitate. 

Accentul este pus pe apărarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene mai hotărât ca până în prezent. În acord cu aceste valori, Conferința recomandă dezvoltarea unei politici adevărate privind migrația, sprijinită de respectul pentru drepturile omului. Alte propuneri dedicate consolidării competențelor europene în materie de sănătate și afaceri sociale sunt însoțite de referințele pentru dezvoltarea cadrului resurselor proprii, astfel încât să fie întărită capacitatea Uniunii de a-și implementa politicile. În final, Conferința vede necesar să fie creată o armată defensivă a Uniunii Europene și să ofere o perspectivă credibilă de aderare țărilor care aspiră să se alăture Uniunii. 

Domeniile acestor propuneri reflectă în fapt provocări normative, sociale, economice, securitare și de mediu cu care s-a confruntat UE în ultimele decenii. Fiecare criză pe care o întâlnim pare mai gravă ca precedenta și guvernanța interguvernamentală nu este capabilă să se descurce cu aceste amenințări. Prin implementarea recomandărilor Conferinței, Europa trebuie să se unească într-o federație democratică bazată pe o constituție adevărată. Parlamentul European, ca reprezentant direct al cetățenilor europeni, trebuie să aibă un rol călăuzitor în procedura necesară de revizuire a tratatelor. 

Suntem dedicați promovării propunerilor Conferinței și solicităm implementarea lor la nivel național, regional și european. Între 5 și 8 mai, JEF Europa și partenerii săi co-organizează Summitul de la Strasbourg pentru a lansa un apel pentru convocarea unei convenții a Consiliului European ca un prim pas la procesului de schimbare a status quo-ului european. 

Despre JEF Europa

Tineretul European Federalist (JEF Europa) este o organizație neguvernamentală de tineret nepartizană cu peste 10.000 de membri în peste 30 de țări. Organizația urmărește o Europă federală, bazată pe democrație și subsidiaritate, precum și pentru respectarea drepturilor omului. JEF promovează cetățenia europeană și lucrează pentru o participare activă a tinerilor în viața democratică. Chiar dacă Tineretul European Federalist funcționează ca organizație continuă din 1972, secțiile sale au funcționat continuu de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind cea mai veche organizație pro-europeană și singura organizație de tineret federalistă. Detalii suplimentare la adresa: www.jef.eu.

Despre JEF România

Tineretul European Federalist în România (JEF România) este organizația națională a Tineretului European Federalist (JEF Europe), o organizație neguvernamentală de tineret nepartizană ce promovează perspectiva unei Europe federale democratice, prezentă în țară cu mai multe grupuri de interes în diferite localități. JEF România sprijină informarea, educația, conștientizarea temelor europene de actualitate, și încurajează implicarea activă și cetățenia democratică. Detalii suplimentare la adresa: www.jefromania.eu.

imagine: CoFoE