Orientați către viitorul nostru european

Suntem o organizație de tineri cu ușile deschise ce promovează perspectiva unei Europe federale democratice. Pe lângă activitățile desfășurate la nivel intern, JEF România are statutul de secție națională pentru această țară în cadrul JEF Europe, organizație de tineret paneuropeană cu misiune similară cu o vechime de peste 50 de ani. Împreună cu alte organizații, desfășurăm activități comune și sprijinim implicarea tinerilor în dezbaterile pe teme europene de actualitate.

În câteva puncte, descriem mai jos ceea ce facem, ceea ce putem face, mai ales în privința conștientizării potențialului perspectivei europene:

  • În primul rând, clarificăm ce este cu federalismul european, dincolo de șabloanele în care este prezentată această în dezbaterea publică. Avem capacitatea să oferim explicații despre ceea ce înseamnă federalismul european în practică și în teorie, să combatem miturile care se aduc în raport cu această viziune de organizare europeană și să descriem Europa federală și democratică promovată de mișcarea federalistă europeană.
  • Suntem la curent cu temele europene și avem o excelentă cunoaștere a modului în care funcționează instituțiile europene, procesul de luare a deciziilor la nivel european, și, mai ales, modul în care cetățenii se pot implica și își pot face cunoscute perspectivele. Expertiza pe tematici europene merită amintită. Organizăm constant evenimente sau serii de evenimente tematice sau generaliste, creând punți de legătură între spațiul public european și spațiul public național.
  • Oferim membrilor noștri, tineri de orice naționalitate care doresc să se înscrie în organizație, cu condiția să aibă sub 35 de ani, oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate pro-europeană, diversă, nonpartizană, cu membri în multiple orașe din țară. Aceștia pot folosi această platformă pentru a învăța, propune și desfășura activități și proiecte, pentru a fi la curent cu temele europene de interes, dar și de a se alătura unor acțiuni și proiecte comune alături de alte organizații de tineri europeni federaliști din Uniunea Europeană și dincolo de aceasta.
  • Dimensiunea valorilor europene este importantă pentru noi. Demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectul pentru drepturile omului sunt valori care ne ghidează activitatea, pe care le promovăm și care ne obligă din când în când să reacționăm public. Nu sunt doar valori europene, ci și valori comune ale statelor membre, inclusiv în România, și condiții pentru ca pluralismul, nediscriminarea, toleranța, justiția și egalitatea să fie înfăptuite.  Dacă sună cunoscute aceste conceptul, motivul este că reprezintă și obligații pe care statele UE s-au angajat să le respecte.
  • Furnizăm un cadru pentru dezbatere de idei. Dincolo de activități și proiecte, JEF România este și un cadru pentru dezbatere, urmărind să identificăm soluții la problemele și provocările cu care ne confruntăm, fie că le întâlnim la nivel local, județean, regional, național sau european. Încurajăm o perspectivă europeană în identificarea acestor soluții, dar și o perspectivă care poate consolida o Europă unită, coezivă, pașnică și responsabilă.

Convins, interesat, motivat de posibilitățile de implicare alături de noi?

Sunt mai multe modalități de implicare și cooperare, de la calitatea de membru sau susținător JEF Romania la înființarea unei comunități JEF în localitatea ta (avem, de exemplu, în București și Cluj-Napoca, unde ne întâlnim când vrem să discutăm, printre altele, viitorul Europei la un ceai sau la o bere 🙂 ) și stabilirea de formate de cooperare (parteneriate proiecte, angajamente de cuvântare, proiecte comune, sesiuni de educație pentru cetățenie europeană, introduceri în temele de actualitate, etc.), precum și alte posibilități. Trimite-ne un mail la secretariat at jefromania dot eu.