Democrația este atacată: JEF lansează campania 2022 “Democrație sub presiune”

Comunicat de presă

Democrația este atacată: JEF lansează campania 2022 “Democrație sub presiune”

București, 18.03.2022

Puncte cheie:

  • Pentru al XVI-lea an consecutive, JEF Europa lansează campania „Democrație sub presiune”, desfășurată între 18 și 25 martie 2022;
  • Democrația a fost sub presiune pentru o lungă perioadă de timp pe continentul european, însă acum este atacată;
  • Evoluțiile recente ne arată că nu putem închide ochii în fața revenirii autoritarismului în Europa și nici nu putem lua democrația ca un dat. Cetățenii și instituțiile europene trebuie să lupte pentru pace, democrație și pentru valorile noastre fundamentale acasă și în străinătate.

În fiecare an, campania „Democrație sub presiune” îndeamnă cetățenii să crească nivelul de conștientizare asupra amenințărilor actuale la adresa statului de drept și democrației, să denunțe toate formele de autoritarism, și să își arate solidaritatea cu cei aflați pe frontul luptei pentru libertate.

În ultimele săptămâni, ne-am alăturat organizațiilor și activiștii din întregul spectru politic european pentru a denunța creșterea autoritarismului violent al regimurilor din Rusia și Belarus și pentru a denunța agresiunea asupra Ucrainei. În acest an, JEF Europa și-a unit forțele cu Consiliul Municipalităților Europene. Împreună cu EurActiv organizăm un Twitter chat axat pe campania „Democrație sub presiune” și rolul Europei în lume. Într-o serie de dezbateri online, membrii și partenerii noștri discută despre provocările la adresa democrației din Ungaria, Ucraina și Belarus. JEF România va organiza o dezbatere online privind provocările la adresa democrației în Europa și în vecinătate, în contextul agresiunii împotriva Ucrainei.

Această campanie a început în anul 2016 cu o acțiune intitulată „Libertate pentru Belarus” („Free Belarus”) pentru a crește nivelul de conștientizare despre evoluția regimului Lukașenko, considerat pentru o lungă perioadă de timp „ultima dictatură a Europei”. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, valorile europene au fost compromise din ce în ce mai mult de iliberalism, populism și xenofobie la nivelul unor societăți și guverne variate din Europa. Cum considerăm că atacurile împotriva statului de drept dintr-un stat sunt un atac asupra tuturor celor din Europa, acțiunea a fost redenumită în 2014 ca o campanie asemenea celei pe care o promovăm astăzi – „Democrație sub presiune”. În acest an, ne amintim de consecințele regimurilor autoritare: atacul asupra Ucrainei este un atac asupra tuturor democrațiilor europene.

Nu poate exista pace fără democrație și nu poate exista democrație fără pace. Uniunea Europeană este, în esența sa, un proiect de pace. De asemenea, pacea trebuie extinsă dincolo de granița estică a Uniunii Europene. Dacă proiectul european a apărut din cenușa războiului, următoarea mare reformă trebuie să apară din evenimentele actuale. Nu aveam nevoie de tragedia războiului din Ucraina pentru ca Uniunea Europeană să realizeze că avem nevoie de o Europă care protejează și care include toate țările care împărtășesc valorile noastre. Democrația reprezintă libertatea de a alege. Ucraina, Georgia și Moldova au ales Europa: acum trebuie să alegem să le primim în casa noastră comună. Este timpul pentru o federație europeană care poate garanta cu adevărat pacea, democrația și drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor fără alte compromisuri.

JEF Europa și JEF România îndeamnă cetățenii să vorbească pentru cei reduși la tăcere. Este timpul să apărăm și să pledăm pentru pace, democrație și stat de drept în Europa. Niciodată nu au fost atât de multe mize ca în acest an. Alătură-te acțiunilor noastre online și în stradă într-unul dintre orașele europene unde suntem prezenți între 18 și 25 martie și atrage atenția prin social media folosind hashtagul #DemocracyUnderPressure (#DemocratieSubPresiune).

Despre JEF Europa

Tineretul European Federalist (JEF Europa) este o organizație neguvernamentală de tineret nepartizană cu peste 10.000 de membri în peste 30 de țări. Organizația urmărește o Europă federală, bazată pe democrație și subsidiaritate, precum și pentru respectarea drepturilor omului. JEF promovează cetățenia europeană și lucrează pentru o participare activă a tinerilor în viața democratică. Chiar dacă Tineretul European Federalist funcționează ca organizație continuă din 1972, secțiile sale au funcționat continuu de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind cea mai veche organizație pro-europeană și singura organizație de tineret federalistă. Detalii suplimentare la adresa: www.jef.eu.

Despre JEF România

Tineretul European Federalist în România (JEF România) este organizația națională a Tineretului European Federalist (JEF Europe), o organizație neguvernamentală de tineret nepartizană ce promovează perspectiva unei Europe federale democratice, prezentă în țară cu mai multe grupuri de interes în diferite localități. JEF România sprijină informarea, educația, conștientizarea temelor europene de actualitate, și încurajează implicarea activă și cetățenia democratică. Detalii suplimentare la adresa: www.jefromania.eu.

Date de contact:

Christelle Savall, vicepreședinte JEF Europa, christelle.savall@jef.eu

Mădălin Blidaru, co-coordonator JEF Romania, comunicare@jefromania.eu