JEF Romania condamnă derapajele xenofobe de la Timișoara

JEF Romania condamnă derapajele xenofobe de la Timișoara și folosirea violenței, fie ea și simbolică sau verbală, în relația cu autoritățile publice și alte grupuri sociale. Asaltul asupra Primăriei Timișoara este cu atât mai grav cu cât este asumat de un partid politic parlamentar și a avut printre manifestanți reprezentanți ai unei formațiuni de extrema-dreapta.  

În același timp, atragem atenția asupra nevoii de acțiune publică pentru limitarea radicalizării și potențialului extremismului violent. Așa cum arată exemplele de bune practici în combaterea acestor tendințe, cauzele sociale, economice și climatice sunt vectori în atracția cetățenilor pentru mișcări radicale.

Solicităm tratarea cauzelor, nu doar a simptomelor radicalizării în spațiul public românesc, mai ales în contextul în care înfloresc probleme de ordin social, economic și climatic. Evidențiem criza prețurilor la energie electrică și incapacitatea statului de a-și îndeplini rolul principal de guvernator al populației prin adoptarea unor decizii fezabile și eficiente, presiunile puse de pandemie și măsurile de reacție la pandemie  asupra întreprinderilor mici și mijlocii, lăsând micul antreprenor în afara perspectivelor de supraviețuire și dezvoltare, dar și creșterea prețurilor de consum în țara cu cele mai mici salarii mediane din UE. 

Răspunsurile la criza climatică neadaptate particularitățile locale riscă să amplifice anxietățile și obstacolele de dezvoltare pe care le întâmpină cetățenii și antreprenori, contribuind la sporirea atracției radicalismului politic și extremismului violent, precum și la promovarea unor atitudini anticivice și antidemocratice prin efecte precum creșteri de prețuri, insecuritate crescândă, polarizare politică și economică. 

Amintim că un regim democratic presupune posibilitatea participării fiecărui cetățean la viața politică și la cea publică. O condiție a acestui proces este ca factori sociale, etnici, religioși și nu numai să nu fie instrumentalizați pentru excluderea unor persoane, inclusiv persoane aparținând minorităților aferente, din procesele participării publice și politice democratice. Este printre motivele pentru care Tinerii Europeni Federaliști din România atrag atenția asupra acestor manifestări.